צרו איתנו קשר בווצאפ צרו איתנו קשר בווצאפ
לקבוע פגישה
רוצים שנחזור אליכם בהקדם?
השאירו פנייתכם כאן

המדריך למחלות ונגעים בריריות הפה: פצע בחניכיים


פצע בחניכייםסובלים מפצע בחניכיים? בריריות הלחי, החך, השפתיים ואו הלשון? ממרפאתו של פרופסור אלי מכטיי מסבירים שהנגעים הללו יכולים לבוא לביטוי בתצורות שונות כמו אודם, פצע כיבי, קילוף רירית הפה או שילוב של מספר תסמינים בו זמנית. הנגעים הללו מהווים לעתים סממן למחלה המוגבלת לחלל הפה, בעוד שבמקרים אחרים הם יכולים להעיד על מחלות עור וריריות כלליות. בין הנגעים השכיחים ביותר ניתן למנות את הרפס השפתיים ופצעוני הפה המכונים "אפטות". האפטות מופיעות ככיבים לבנים בחלל הפה והלשון, ועשויות להגיע עד לגודל של כמה מ"מ. מחקרים מראים שלמעלה ממחצית האוכלוסייה תסבול מהתופעה בשלב כזה או אחר במהלך החיים, כשבקרב 10% מאלו שלקו בה היא עשויה לשוב ולהפוך לכרונית.

הגורמים העיקריים להופעת אפטות

חשוב להבהיר שלא כל פצע בחניכיים או כיב בחלל הפה הנו אכן אפטה. קוטרה של האפטה עשוי לנוע ממילימטרים בודדים עד לס"מ אחד, צורתה עגולה או אליפטית והיא מתאפיינת בגוון לבן צהבהב. האפטה עשויה לגרום לכאבים, ובפרט כשאוכלים מאכלים חריפים, מלוחים או חמוצים. לעתים עלולה האפטה להוביל לנפיחות קשרי הלימפה בלסת ולעורר בטעות את החשד שמדובר בבעיה בשיניים. עם זאת, בדיקה ויזואלית של רופא שיניים יכולה לאבחן אם מדובר באפטה או בבעיה מסוג אחר. חוקרים משערים שישנם כמה גורמים עיקריים להופעת האפטות בהם מרכיבים תורשתיים, חוסר איזון הורמונלי, חוסרים תזונתיים מסוימים, כמו גם גורמים אלרגניים, לחץ נפשי ומצבי בריאות קיצוניים כמו לדוגמה טיפול כימותרפי או נטילת תרופות מסוימות.

סממני אזהרה שעלולים להצביע על גידולים סרטניים

ממרפאתו של פרופסור אלי מכטיי מציינים שהפצע בחניכיים או בחלל הפה חולף בדרך כלל מאיליו בתוך ימים ספורים עד שבועיים ואיננו מהווה מעבר למטרד בלתי נעים. ישנם כמה סימני האזהרה שאסור להתעלם מהם אלא למהר ולפנות לאבחון רפואי, מאחר והסממנים עלולים להצביע על גידולים סרטניים. סימני האזהרה הללו כוללים, בין היתר, הימצאותו של כיב בודד בחלל הפה מעבר לשלושה שבועות, הופעת כתמים אדומים או לבנים בריריות חלל הפה ואו השפתיים, פצעים או כיבים חסרי גבול ברור, וכן שינויים בתחושה בפה כמו קושי בדיבור, קושי בבליעה או תחושת נימול, או דימומים מקומיים ושינויים במרקם החניכיים. ראוי להבהיר שחלק מהסממנים הללו יכולים לרמוז על מחלות חניכיים זיהומיות או מחלות אחרות, אך מוטב לפנות לאבחון רפואי לשלילת קיומו של גידול ממאיר.

פצע בחניכיים נחשב לתופעה שכיחה העשויה להופיע בחך, בריריות הלחי, מעל ללשון ואו השפתיים, ורבים מאיתנו נוטים שלא לייחס לה חשיבות יתירה על אף היותה מטרידה. מדובר בנגעים שיכולים להתבטא בתצורות שונות כגון אודם, קילוף רירית הפה, פצע כיבי ולעתים אף שילוב של כמה תסמינים גם יחד. 

ממרפאתו של פרופסור אלי מכטיי מציינים שהנגעים הללו עשויים להוות סממן למחלה אשר מוגבלת לחלל הפה, אבל הם עלולים לא פעם להעיד גם על מחלות אחרות. בין הנגעים הנפוצים והמוכרים ביותר נמנים פצעוני הפה (אפטות) והרפס השפתיים. האפטות (Recurrent aphtosis) מופיעות בדרך כלל בחלל הפה והלשון בצורה של כיבים לבנים בגודל של עד כמה מילימטרים.

אפטות בפה: תסמינים

ממחקרים עולה שמחצית מהאוכלוסייה צפויה לסבול בשלב כלשהו במהלך החיים מהתופעה של פצע בחניכיים, כשעשירית מאלו שלקו בה עתידים לסבול ממנה באופן כרוני. יתירה מכך, חשוב להדגיש שלא כל כיב בחלל הפה או פצע בחניכיים אפטה, ורק בדיקה ויזואלית של רופא שיניים או רופא משפחה אכן יכולה לאשר שמדובר באפטה ולשלול חשד לבעיה מסוג אחר או להפך. 

קוטרה של האפטה נע בטווח שבין מספר מילימטרים לס"מ אחד, והיא מתאפיינת בצורה אליפטית או עגולה בגוון לבן צהבהב. במקרים מסוימים עלולה האפטה לגרום לנפיחות של קשרי הלימפה בלסת, מה שיכול להטעות שמדובר לכאורה בבעיה בשיניים. האפטה יכולה לגרום לכאבים, ובפרט כשמדובר במאכלים חריפים, חמוצים או מלוחים.

סממני אזהרה המחייבים בדיקה רפואית

האתיולוגיה של התופעה איננה ברורה עדין, על פי השערות החוקרים, ישנם מספר גורמים שעשויים להוביל להופעתן של האפטות, החל מגורמים תורשתיים, גורמים אלרגניים חוסרים תזונתיים מסוימים, ועד לחוסר איזון הורמונלי, לחץ נפשי או מצבי בריאות קיצוניים כדוגמת טיפולים כימותרפיים ונטילה של תרופות מסוימות. הפצע בחניכיים חולף מאיליו על פי רוב בתוך שבועיים לכל היותר והוא איננו אמור להוות מעבר למטרד מציק ובלתי נעים. 

עם זאת, קיימים כמה סממני אזהרה שאין להתעלם מהם, ובמידה והם מופיעים, מוטב למהר ולגשת לאבחון רפואי, שכן הסממנים הללו עלולים להעיד על מחלות חניכיים זיהומיות, מחלות קשות אחרות ואפילו גידולים סרטניים. בין סממני האזהרה הללו ניתן למנות הימצאותו של כיב יחיד מעל לשלושה שבועות בחלל הפה, כתמים לבנים או אדומים ואו כיבים ופצעים חסרי גבול ברור, שינויים במרקם החניכיים, תחושת נימול, קושי בבליעה וכל שינוי בתחושה בפה.

כיבים בחלל הפה: ממה הם נגרמים ומתי עולה הצורך בבירור רפואי מעמיק 

על פי ההערכות, כשני שליש מהאוכלוסייה הכללית עשויים לסבול מכיבים בחלל הפה פעם אחת לפחות במשך חייהם. כמו כן, בקרב עשירית מהם עתידה תופעה זו להפוך לכרונית. מאחר והיא נחשבת לשכיחה יחסית, רבים מאיתנו נוטים לראות בתופעה כאי נעימות זמנית שתחלוף מאליה כלעומת שבא בתוך כמה ימים. 

נהוג אמנם לכנות את הפצעים שבחלל הפה בשם "אפטות", אלא שהאפטות הנן סוג מאוד מסוים של כיבים. במילים אחרות, לכל אפטה יש מרכיב כיבי אבל לא כל כיב הוא בהכרח אפטה. לצד אפטות שהאתיולוגיה שלהם איננה ברורה דיה, הגורמים האחרים להופעת פצעים בחלל הפה הוא טראומה הנובעת מפציעה של הרקמה הרכה, בעקבות שן שבורה, צחצוח שיניים אגרסיבי, מזון במרקם קשה, נשיכה עצמית, התקן דנטלי חדש וכיו"ב.

מצבים הדורשים בירור אצל רופא שיניים מומחה

ממרפאת השיניים של פרופסור אלי מכטיי מסבירים שבמקרים בהם נגרמים פצעים בחלל הפה מהתקן דנטלי או שן שבורה, מומלץ לגשת לרופא שיניים, אם לתיקון השן עם השוליים החדים או לטיפול בהתקן הדנטלי, זאת כדי לאפשר לפצע להירפא. ככלל, פצעים בחלל הפה אמורים לחלוף מאליהם ללא טיפול בתוך פרק זמן של ימים ספורים עד שבועיים לכול היותר. 

יחד עם זאת, במידה והם אינם נעלמים אף שחלף טווח הזמן הזה, שאז כדאי לפנות לרופא שיניים המתמחה במחלות חניכיים (פריודונט) או ברפואת הפה וכירורגיה, לצורך איתור הסיבה להיווצרותם. מצבים נוספים הדורשים בירור אצל מומחה הם כיבים המלווים בכאב עז, כיבים שגודלם הוא מעל 10 מ"מ וכן כל גוש או נפיחות שמלווים בשינויי גוון ואו מרקם של הרקמות הרכות.

תמרור אזהרה עבור מגוון רחב של בעיות בריאותיות

בהקשר זה, חשוב להבהיר כי כיבים בחלל הפה עשויים לרמז על מגוון לא מבוטל של בעיות בריאותיות, שאינן בהכרח קשורות לחלל הפה. כיבים חוזרים (כרוניים) בחלל הפה יכולים לנבוע מגורם אוטואימוני (כמו למשל מחלות דוגמת קרוהן, קוליטיס, צליאק, בכצ'ט וכן הלאה) שבגינו עלולה מערכת החיסון לתקוף גם את תאי רירית הפה. 

כיבים חוזרים בחלל הפה יכולים לרמז גם על בעיה מטבולית הנובעת ממחסור בוויטמינים ואו מינרלים, בעיה הורמונלית, או רגישות למזון כלשהו (אלרגיה ללקטוז, גלוטן, ביצים, אגוזים ועוד). 

יתר על כן, פצעים יכולים להתפתח בחלל הפה בעקבות גורם פתוגני (כגון הרפס או שלבקת חוגרת), טיפול תרופתי, על רקע מצבי לחץ, מתח וחרדה וכדומה. במקרים נדירים עלולים הכיבים להעיד על סרטן בחלל הפה. אבחון מוקדם בנסיבות הללו הוא קריטי להעלאת סיכוי הריפוי וההחלמה.

צרו קשר
מרפאת שיניים פרופ' אלי מכטיי | מומחה לחניכיים והשתלות שיניים
חייגו אלינו עכשיו:
09-7454574
פנו אלינו בדוא”ל:
cincoa.machtei@gmail.com
רוצים שנחזור אליכם בהקדם?
השאירו פנייתכם כאן