פצע תמים או תמרור אזהרה? כל מה שחשוב לדעת על כיבים בחלל הפה
במידה והנכם סובלים מנגעים או כיבים בחלל הפה שאינם חולפים בתוך 10 ימים עד שבועיים, כדאי שתהיו ערניים ואף תיגשו להיבדק, ובפרט אם אתם נמנים בקטגוריית המעשנים. ממרפאת השיניים של פרופסור אלי מכטיי מציינים כי מדובר בתופעה נפוצה יחסית נפוצה ולכן הנתפשת בציבור כמטרד שאפשר איכשהו לחיות איתו בהמתנה שייעלם.
ההערכות הן ש- 60% מקרב האוכלוסייה לוקה בה פעם אחת או יותר לאורך החיים. הכיבים חולפים על פי רוב מאליהם וללא טיפול לאחר ימים ספורים, אולם קיימים גם מקרים שבהם תקופת הריפוי אורכת חודש או יותר. יתרה מכך, אצל כ- 50% מאלו הסובלים מהתופעה, היא כרונית וחוזרת מיידי כמה חודשים.
פצעים הנובעים מטראומה של הרקמה הרכה
אחת מהסיבות השכיחות ביותר להופעתם של כיבים בחלל הפה היא פציעת הרקמה הרכה כתוצאה משן שבורה, נשיכה עצמית, צחצוח שיניים אגרסיבי, מזון חם, מאכל במרקם קשה או התקן דנטלי דוגמת תותבות נשלפות.
במידה והפצעים נובעים מטראומה של הרקמה הרכה, שאז הטיפול בגורם המשוער (כמו תיקון שן שבורה, ליטוש סתימה עם שוליים חדים, שחרור עומסים בתותבת וכיו"ב) יאפשר את ריפוי הפצעים. במקרה שבו הכיבים אינם מגיבים לטיפול, מוטב שלא להתעלם מהתופעה אלא לגשת ולהיבדק בהקדם במרפאת השיניים.
הבדיקה נועדה לאפשר אבחנה מדויקת, לצורך מתן הטיפול המתאים שיסייע להפגת הכאב ולקיצור משך הכיבים, תוך שלילת החשד שהפצעים נובעים ממצבים רפואיים מסוימים או מחלות רקע.
תמרור אזהרה למחלות קשות
במקרים נדירים יותר, הכיבים מעידים על מחלות ריריות (סוג של מחלות עור) ועוד יותר בנדיר, לסרטן חלל הפה.
בנסיבות הללו עשוי האבחון המוקדם להיות קריטי להעלאת סיכויי הריפוי וההחלמה. ולכן כלל הברזל הינו שאם הכיב לא חולף מעצמו לאחר שבועיים ימים או יותר – בואו להבדק!