צרו איתנו קשר בווצאפ צרו איתנו קשר בווצאפ
לקבוע פגישה
רוצים שנחזור אליכם בהקדם?
השאירו פנייתכם כאן

נסיגת חניכיים: תסמינים, גורמים ודרכי טיפול


נסיגת חניכייםנסיגת חניכיים היא תופעה הדרגתית המתרחשת כששוליה של הרקמה שעוטפת את השן מתחילה להיסוג באטיות על פני שורש השן, ובתוך כך, חלקי השן שאינם אמורים להיות חשופים, נחשפים עם הזמן יותר ויותר. ממרפאתו של פרופסור אלי מכטיי מדגישים שנסיגת חניכיים מהווה נורת אזהרה להתפתחותה של מחלת חניכיים. 

כמעט כל אחד מאיתנו סובל מעת לעת מבעיות בחניכיים. מחלות החניכיים נפוצות מאד ועל פי מחקרים שנעשו בתחום עולה כי 90% מהאוכלוסייה הבוגרת לוקה/תלקה בהן ברמות חומרה משתנות. אחד מהנזקים ההרסניים ביותר של מחלות החניכיים הוא תהליך הדרגתי המכונה "נסיגת חניכיים". 

ממרפאת השיניים של פרופסור אלי מכטיי מסבירים שמדובר במצב שבו החניכיים נסוגות תוך חשיפת שורש השן. התהליך מלווה בפגיעה ברקמת חניכיים ובספיגת עצם, כשלאורך הזמן מאבדת השן אחיזה בעצם הלסת (מנגנון האחיזה). 

בשלב זה עשויות כותרות שיניים להידמות ארוכות יותר. כמו כן, השיניים רופפות ומתנדנדות כתוצאה מהדלקת ברקמות התמיכה ואיבוד עצם סביב השיניים, תוך כדי פתיחת מרווחים בין השיניים. הזנחת הטיפול עלולה להוביל לאובדנן של השיניים.

תמרורי האזהרה שדורשים פנייה לרופא החניכיים (פריודנט) כוללים שיניים הנדמות ארוכות יותר, שיניים רופפות בעקבות רקמות תמיכה דלקתיות ואובדן של עצם סביב השיניים, וכן כתרים, תותבות חלקיות וגשרים שזזים ממקומם ואינם מותאמים כבעבר.

גורמי סיכון לנסיגת חניכיים

ישנם מגוון גורמים לנסיגת החניכיים,במרבית המקרים היא נובעת ממחלת חניכיים דלקתית וכרונית (פריודונטיטיס). המחלה מתפתחת בעקבות הצטברות של רובד חיידקי על השיניים ובמרווח שבין החניכיים והשן (כיסי החניכיים). מדובר בשכבה דביקה וחסרת צבע המכונה "פלאק".

עם הזמן מתרבה מושבת החיידקים, כך שהזיהום בכיסי החניכיים הולך ומתרחב. במקביל מתקשה הרובד החיידקי הראשוני והופך לאבנית בעקבות שקיעת סידן בתוכו. האבנית היא זו שגורמת למעשה לתגובה דלקתית בחניכיים. 

השילוב בין הזיהום החיידקי למצב הדלקתי מוביל להרס הרקמות הסובבות את השן ולהעמקת כיסי החניכיים ולהיחלשות מנגנון האחיזה של השן בעצם הלסת. מעבר לנזק המקומי בחלל הפה, עלולים החיידקים לחדור לתוך זרם הדם ולהגביר את הסיכון להתפתחות של מחלות סיסטמיות בגוף והחמרתן.

גם צחצוח חניכיים אגרסיבי יכול להביא לתופעה הנ"ל (במנגנון מכני ולאו דווקא דלתי). כשהסיבה המרכזית היא מחלת חניכיים בעקבות רובד בקטריאלי המצטבר על פני השן והחניכיים ומוביל לתהליך דלקתי והיווצרותם של כיסים. נסיגת החניכיים עשויה להיגרם גם מצחצוח שיניים אגרסיבי שעלול להוביל לשחיקת האמייל של השן, כמובן שכל גורמי הסיכון שפועלים למחלת חניכיים מאיצים / מגדילים הסיכון להתפתחות נסיגת חניכיים. אלה כוללים בין השאר עישון, שינויים הורמונליים, כתרים וסתימות לקויים ופגיעות מכניות שונות.  

בנוסף, לנסיגת חניכיים שיכולה להופיע בעקבות צחצוח שיניים טראומתי במברשת בעלת זיפים קשים, טראומה מכנית של החניכיים (למשל כתוצאה מפירסינג), טיפול אורתודונטי ליישור שיניים, תותבת נשלפת שאינה מותאמת, שחזורים דנטליים לקויים ועוד.

אופן הטיפול בנסיגת חניכיים

נסיגת חניכיים הנגרמת ממחלת חניכיים ניתנת למניעה בעזרת צחצוח שיניים נכון בתדירות של פעמיים ביום לכול הפחות, כמו גם שימוש בחוט דנטלי, ניקוי הלשון במהלך הצחצוח ושטיפה במי פה. מעבר לכך, יש להקפיד על ביקור סדיר אצל שיננית לצורך הסרת אבנית ובדיקות שגרתיות אצל רופא השיניים אחת לשישה חודשים. 

במקרה של מחלת חניכיים מתקדמת המלווה בנסיגת חניכיים יש לפנות לרופא שיניים המתמחה במחלות חניכיים (פריודונט). הטיפול הראשוני כולל ניקוי אבנית עמוק מכיסי החניכיים (הקצעת שורשים), כשלעתים הוא משולב בטיפול אנטיביוטי. במקרים החמורים עולה הצורך בניתוחים שונים, כגון השתלת עצם השן, השתלת חניכיים וכן הלאה.

אופן הטיפול בנסיגת חניכיים נקבע על ידי רופא החניכיים בהתאם לשלב שבו נמצאת הנסיגה ורמת חומרתה. בנסיגת חניכיים מתונה עשוי הטיפול להסתכם בניקוי האבנית שהצטברה על השן ומתחת לקו החניכיים. 

במקרים מסוימים נדרש ניקוי יסודי ועמוק יותר המכונה "הקצעת שורשים" או "גרידת חניכיים". טיפול זה מבוצע תחת הרדמה מקומית ומטרתו לעצור את התקדמות המחלה. 

במקרים החמורים יידרש טיפול כירורגי של השתלת חניכיים ושחזור הרקמות לכיסוי פני השורש החשופים. מאחר ומדובר בניתוח מורכב הכרוך מיומנות גבוהה במיוחד, מומלץ שיהיה זה פריודונט (רופא מומחה במחלות וטיפולי חניכיים) שיבצע את ההליך הכירורגי.

יש לציין שבניגוד לעבר, מחקרים חדשים יותר הראו שאין צורך לבצע השתלת חניכיים לרב המקרים של נסיגת החניכיים. טיפולי מנע (נקויי אבנית תכופים) לצד ניטור קפדני של נסיגת החניכיים יכול לייתר או לדחות בשנים רבות את הצורך בניתוח חניכיים.  

צרו קשר
מרפאת שיניים פרופ' אלי מכטיי | מומחה לחניכיים והשתלות שיניים
חייגו אלינו עכשיו:
09-7454574
פנו אלינו בדוא”ל:
cincoa.machtei@gmail.com
רוצים שנחזור אליכם בהקדם?
השאירו פנייתכם כאן